Inventory redistribution based on ABC classification to improve material flow in a food production company in Sinaloa, Mexico

Authors

  • Xóchitl Patricia Flores Gutiérrez Tecnológico Nacional de México, Instituto Tecnológico Superior de Guasave, División de Ciencias Industriales, Guasave, Sinaloa, México https://orcid.org/0000-0001-6468-3865
  • Yuridia Belén Cota Pardini Tecnológico Nacional de México, Instituto Tecnológico Superior de Guasave, División de Ciencias Industriales, Guasave, Sinaloa, México https://orcid.org/0000-0003-1962-9274
  • Raúl Loredo Medina Tecnológico Nacional de México, Instituto Tecnológico Superior de Guasave, División de Ciencias Computacionales, Guasave, Sinaloa, México https://orcid.org/0000-0002-0785-5437

DOI:

https://doi.org/10.26439/ing.ind2023.n44.6244

Keywords:

inventories, inventory control, ABC methodology, warehouse, food industry

Abstract

The goal of this research is to carry out an inventory redistribution following the ABC classification of merchandise, as well as gauge improvement in indicators of inventory rotation and duration in a food production company in Sinaloa, Mexico. The methodology employed comprised 4 stages: a diagnosis of the current situation, generation of inventory redistribution proposals based on ABC classification, implementation and evaluation of results. Inventory rotation and duration performance indicators were measured prior and following implementation, achieving favorable results across 5 products with butter as the standout, whose weekly rotation was increased by 32,92 units while its warehouse time was cut by two days. The information was collected by observing and counting physical inventory units paired with verifying the inventory in the system. The study concluded that inventory management is a key activity for any organization, food companies in particular, since the products are perishable and prone to generating loss where it is not properly managed or rotated.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Xóchitl Patricia Flores Gutiérrez, Tecnológico Nacional de México, Instituto Tecnológico Superior de Guasave, División de Ciencias Industriales, Guasave, Sinaloa, México

    Egresada en Ingeniería Industrial por el Instituto Tecnológico de Culiacán. Maestra en Logística y Cadena de Suministros por el Instituto de Estudios Universitarios, A.C. (Puebla). Miembro activo del Sistema Sinaloense de Investigadores y Tecnólogos. Actualmente, perfil deseable PRODEP y profesora de tiempo completo de la carrera de Ingeniería Industrial en el Instituto Tecnológico Superior de Guasave

  • Yuridia Belén Cota Pardini, Tecnológico Nacional de México, Instituto Tecnológico Superior de Guasave, División de Ciencias Industriales, Guasave, Sinaloa, México

    Egresada en Ingeniería Industrial por el Instituto Tecnológico de los Mochis. Maestra en Ingeniería Administrativa por el Instituto de Estudios Universitarios, A.C. Miembro activo del Sistema Sinaloense de Investigadores y Tecnólogos. Actualmente, perfil deseable PRODEP y docente del Instituto Tecnológico Superior de Guasave. Profesora a tiempo completo titular A de la carrera de Ingeniería Industrial

     

  • Raúl Loredo Medina, Tecnológico Nacional de México, Instituto Tecnológico Superior de Guasave, División de Ciencias Computacionales, Guasave, Sinaloa, México

    Egresado en Ingeniería Electrónica por el Instituto Tecnológico de Sonora. Maestro en Ciencias de la Computación por el Centro de Investigación Científica y de Educación Superior de Ensenada (CICESE). Miembro activo del Sistema Sinaloense de Investigadores y Tecnólogos. Actualmente, perfil deseable PRODEP y profesor de tiempo completo en el Instituto Tecnológico Superior de Guasave

References

Adam, E. E., & Ebert, R. J. (1991). Administración de la producción y las operaciones: conceptos, modelos y funcionamiento. Pearson Educación. https://www.academia.edu/9060460/Administracion_de_la_produccion_y_las_operaciones_conceptos_modelos_y_funcionamiento

Benites Gutiérrez, L. A., & González Vásquez, J. A. (2022). Gestión de operaciones industriales. Revista de Ingeniería Industrial con enfoque en la industria 4.0, 1(1), 1-83.

Cardona-Tunubala, J. L., Orejuela-Cabrera, J. P., & Rojas-Trejos, C. A. (2018). Gestión de inventario y almacenamiento de materias primas en el sector de alimentos concentrados. Revista EIA, 15(30), 195-208. https://doi.org/10.24050/reia.v15i30.1066

Fernández Díaz, M. Á. (2017). Manual. Preelaboración y conservación de carnes, aves y caza (UF0065). Certificados de profesionalidad, Cocina (HOTR0408). Editorial CEP.

Hernández Sampieri, R., Fernández Collado, C., & Baptista Lucio, P. (2014). Metodología de la investigación (6.a ed.). Mc Graw Hill Educación. https://www.uca.ac.cr/wp-content/uploads/2017/10/Investigacion.pdf

Laveriano, W. (2010). Importancia del control de inventarios en la empresa. Actualidad empresarial, 1(198). https://www.scribd.com/document/241833357/Importancia-del-control-de-inventarios-en-la-empresa-pdf

Luján, C. J., Romero, F. A., Estrada, H. R., & Coronel, J. C. (2019). Aplicación de la herramienta ABC en la optimización de inventarios en las empresas productoras, un estudio de la revisión sistemática. [Tesis de bachiller]. Repositorio institucional de la Universidad Privada del Norte. http://hdl.handle.net/11537/24209

Mercado, C. L. (2017). Aplicación de la metodología de inventarios ABC para mejorar la productividad en el área de almacén de una empresa electromecánica. [Tesis de licenciatura]. Repositorio institucional de la Universidad César Vallejo. https://repositorio.ucv.edu.pe/handle/20.500.12692/15812

Morales, M., & Bravo, S. (2021). Mejora de la gestión de inventario y almacén de la farmacia Nimadi E. I. R. L. para reducir los costos logísticos. [Tesis de licenciatura]. Repositorio institucional de la Universidad Privada del Norte. https://hdl.handle.net/11537/26991

Nora, N. (2022). Gestión de inventarios ABC en las empresas: una revisión de la literatura sistemática entre los años 2011 y 2021. [Tesis de bachiller]. Repositorio institucional de la Universidad Privada del Norte. https://repositorio.upn.edu.pe/bitstream/handle/11537/32176/Nora%20Velasquez%20Norma-Parcial.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Toro Benítez, L. A., & Bastidas Guzmán, V. E. (2011). Metodología para el control y la gestión de inventarios en una empresa minorista de electrodomésticos. Scientia Et Technica, XVI (49), 85-91. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=84922625015

Zamora, O., & Rojas, H. (2021). Diseño de un sistema de gestión de inventarios para reducir los tiempos de despacho de repuestos en la empresa VEHICARS S.A.C. [Tesis de licenciatura]. Repositorio institucional de la Universidad Privada del Norte. https://hdl.handle.net/11537/28960

Published

2023-06-21

Issue

Section

Production management

How to Cite

Inventory redistribution based on ABC classification to improve material flow in a food production company in Sinaloa, Mexico. (2023). Ingeniería Industrial, 44(44), 65-80. https://doi.org/10.26439/ing.ind2023.n44.6244

Most read articles by the same author(s)