A study for introducing a scallop freezing service in Peru through the installation of a cryogenic freezing equipment

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26439/ing.ind2020.n039.4919

Keywords:

scallops, quick freezing, nitrogen, freezing plant, service, cryogenic freezing

Abstract

This article shows the results of a research focused on the commercial and technical viability of a scallop freezing service using the individual quick freezing (IQF) method with nitrogen. The results were obtained from the identification of the project demand, service design, service engineering and economic analysis.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Acedo, J. D. y Flores, J. (2015). Efecto de la temperatura en respuestas fisiológicas de la concha de abanico Argopecten purpuratus. Revista Peruana de Biología, 22(3), 329-334. doi: http://dx.doi.org/10.15381/rpb.v22i3.11439.

Air Products (1 de febrero del 2016). ¿Cómo funciona la congelación criogénica y la congelación superficial de productos IQF? (congelación individual rápida) [video]. Recuperado de https://www.youtube.com/watch?v=kSBIppiLE6U

Air Products (5 de noviembre del 2015). ¿Por qué congelar con nitrógeno líquido? [video]. Recuperado de https://www.youtube.com/watch?v=1hj4nzfL8YM

García, R., Pinto, A., Rengel, J., Torres, J., González, J. y Pérez, N. (2017). Diseño de una estrategia de control difuso aplicada al proceso de ultra congelación de alimentos/ Design of fuzzy control strategy applied to food process deep freeze. Ingeniare: Revista Chilena de Ingeniería, 25(1), 70-84. Recuperado de https://scielo.conicyt.cl/pdf/ingeniare/v25n1/0718-3305-ingeniare-25-01-00070.pdf

Morales Landeo, R. (1986). Cálculo y diseño de un equipo experimental para la congelación de alimentos mediante nitrógeno líquido [tesis para optar el título profesional de ingeniero mecánico, Universidad Nacional de Ingeniería, Perú]. Repositorio institucional de la Universidad Nacional de Ingeniería. Recuperado de http://cybertesis.uni.edu.pe/handle/uni/2803

Morán Gálvez, M. y Carlos Cuadros, A.E. (2019). Estudio de prefactibilidad para la instalación de una planta de nitrógeno para el servicio de congelamiento IQF para conchas de abanico. [tesis para optar el título de ingeniero industrial, Universidad de Lima, Perú]. Repositorio institucional de la Universidad de Lima. Recuperado de http://repositorio.ulima.edu.pe/bitstream/handle/ulima/9619/Moran_Galvez_Marcelo_Andre.pdf?sequence=6&isAllowed=y

Rudolph Delgado, F. (1989). Análisis tecnológico del congelamiento con nitrógeno de productos marinos de consumo humano [tesis para optar el título profesional de ingeniero industrial, Universidad de Lima, Perú]. Repositorio institucional de la Universidad de Lima. Recuperado de http://repositorio.ulima.edu.pe/bitstream/handle/ulima/9619/Moran_Galvez_Marcelo_Andre.pdf?sequence=6&isAllowed=y

Sánchez Cuéllar, L. (2017). Análisis de la cadena de valor de la concha de abanico en la Bahía de Sechura [tesis para optar el título de ingeniero pesquero, Universidad Nacional Agraria La Molina, Perú]. Repositorio institucional de la Universidad Nacional Agraria. La Molina. Recuperado de http://repositorio.lamolina.edu.pe/

bitstream/handle/UNALM/3273/sanchez-cuellar-luis-alberto.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Sanipes (2015). Plantas de procesamiento primario de moluscos bivalvos habilitadas, 2017, de SANIPES. Recuperado de http://www.sanipes.gob.pe/frontend/plan-tasbivalvos.php

Downloads

Published

2020-12-01

Issue

Section

Business engineering

How to Cite

A study for introducing a scallop freezing service in Peru through the installation of a cryogenic freezing equipment. (2020). Ingeniería Industrial, 39(039), 143-163. https://doi.org/10.26439/ing.ind2020.n039.4919