Study on chemical composition of the oregano essential oil (Origanum vulgare spp.) from Tacna

Authors

  • Lena A. Tellez-Monzón Universidad Nacional Agraria La Molina (Perú)
  • Diana María Nolazco-Cama Universidad Nacional Agraria La Molina (Perú)

DOI:

https://doi.org/10.26439/ing.ind2017.n035.1801

Abstract

The oregano essential oil (Origanum vulgare spp.) cultivated in the city of Tacna, Peru, has been chemically analyzed. The physicochemical analysis determined the following characteristics: color (L * 60,51, a * –2,83, b * 14,31), refractive index: 1,475; specific density: 0,9132 and solubility in alcohol: 75 ml. Also, the chemical composition was evaluated by gas chromatography coupled to mass spectrometry. The chromatogram showed the following percentages: l-4 terpineol with 26,56; thymol with 18,80; g-terpinene, 11,77; 2-carene, 6,53; Terpineol, 4,08; M-cymene, 3,27 and carvacrol 2,24, among others present in smaller proportion.

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Author Biographies

  • Lena A. Tellez-Monzón, Universidad Nacional Agraria La Molina (Perú)

    Ingeniera química por la Universidad Nacional del Altiplano (1994-1998), con maestría en Tecnología de Alimentos (2006-2008) y segunda especialización en Gestión de la Calidad y Auditoría Ambiental (2010-2011) por la Universidad Nacional Agraria La Molina. Se desempeña como jefa de prácticas en esta universidad.

  • Diana María Nolazco-Cama, Universidad Nacional Agraria La Molina (Perú)

    Ingeniera de industrias alimentarias con maestría en Tecnología de Alimentos por la Universidad Agraria La Molina. Especialista por la misma universidad en Sistemas de Inocuidad Alimentaria-Implementación y Auditoría. Se desempeña como docente en la Facultad de Industrias Alimentarias de la Universidad Agraria La Molina, en los cursos de Tecnología de Frutas y Hortalizas, Tecnología de Azúcares, Tratamiento de Aguas en la Industria Alimentaria, Industrias Lácteas, entre otros. Cuenta con experiencia en el desarrollo de nuevos productos, así como en la implementación de buenas prácticas de manufactura y HACCP en el rubro de alimentos en general.

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Published

2017-12-21

Issue

Section

Science and technology

How to Cite

Study on chemical composition of the oregano essential oil (Origanum vulgare spp.) from Tacna. (2017). Ingeniería Industrial, 35(035), 195-205. https://doi.org/10.26439/ing.ind2017.n035.1801