Integration of management systems in food industry companies of Aguascalientes Mexico

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26439/ing.ind2024.n046.6886

Keywords:

industrial management, total quality management, food industry, environmental management, industrial safety, social responsibility of business

Abstract

The levels of integration and benefits obtained by 17 companies in the food industry of Aguascalientes that have integrated two or more management systems are reported. Documentary harmonization, partial integration and complete integration were considered as levels and as benefits: workforce benefits, organizational benefits and performance benefits. 92% complied with documentary harmonization, 80% with partial integration and 73,5% with complete integration. The greatest benefits were the performance benefits in improving the quality of products and/or services in 65% of the companies. KEYWORDS: industrial management / total quality management / food industry / environmental management / industrial safety / social responsibility of business.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Dulce Inés Castañeda Fernández, Instituto Tecnológico de Aguascalientes, División de Estudios de Posgrado e Investigación, Aguascalientes, México

    Cuenta con grado en proceso de la maestría en Gestión Administrativa del Tecnológico Nacional de México campus Instituto Tecnológico de Aguascalientes (2022-2024). Ingeniera en alimentos por la Universidad Autónoma de Puebla (2012-2017). Especialista en sistemas de gestión de inocuidad y calidad. Actualmente, es coordinadora de calidad en la empresa logística Transportes del Bosque, ubicada en la ciudad de Aguascalientes, México.

     

  • Juan Gerardo Mejía Reyes, Instituto Tecnológico de Aguascalientes, División de Estudios de Posgrado e Investigación, Aguascalientes, México

    Magíster en Ingeniería con especialidad en Sistemas de Calidad y Productividad por el Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey e ingeniero industrial por el Instituto Tecnológico de Aguascalientes, actualmente, campus del Tecnológico Nacional de México en donde labora como catedrático adscrito al Departamento de Ingeniería Industrial. Coautor de artículos, ponencias y capítulos de libros.

     

  • Carmen Estela Carlos Ornelas, Instituto Tecnológico de Aguascalientes, División de Estudios de Posgrado e Investigación, Aguascalientes, México

    Doctora en Administración por la Universidad Autónoma de Aguascalientes, magíster en Administración por la Universidad de Guanajuato y licenciada en Administración por el Instituto Tecnológico de Aguascalientes, actualmente, campus del Tecnológico Nacional de México al que se encuentra adscrita, donde se ha desempeñado como jefa de departamento y profesora investigadora. Es miembro del Sistema Nacional de Investigadores. Fue editora de la revista de ciencias administrativas Teoría y Praxis (2014-2017) y presidió el capítulo de administración de la calidad de la Academia de Ciencias Administrativas, A. C. (2007-2018). Autora de múltiples artículos, ponencias y capítulos de libros. Ha evaluado artículos, proyectos y programas de posgrado en CONACYT, PRODEP y en el Tecnológico Nacional de México.

  • Daniel Castillo Corral, Instituto Tecnológico de Aguascalientes, División de Estudios de Posgrado e Investigación, Aguascalientes, México

    Cuenta con título/grado en proceso del doctorado en Administración de la Universidad IEXPRO (mayo 2022-septiembre 2023). Magíster en Ciencias en Administración por el Instituto Tecnológico de Aguascalientes (2003-2006). Licenciado en Medios Masivos de Comunicación por la Universidad Autónoma de Aguascalientes (1991-1996). Actualmente, es coordinador de la maestría en Gestión Administrativa del Instituto Tecnológico de Aguascalientes, adscrito como profesor de tiempo completo en el Tecnológico Nacional de México, actualmente, campus Instituto Tecnológico de Aguascalientes.

  • Héctor Manuel Reséndiz Serrano, Instituto Tecnológico de Aguascalientes, División de Estudios de Posgrado e Investigación, Aguascalientes, México

    Magíster en Administración. Profesor de tiempo completo adscrito al Tecnológico Nacional de México, actualmente, campus del Instituto Tecnológico de Aguascalientes, México. Publicaciones en Revista Científica (Chile), Revista Tecnológica CEA (México), Boletín Científico y de las Ciencias Económico Administrativas del ICEA (México).

References

Abad, J. (2011). Implicaciones de la integración de los sistemas de gestión de calidad, medio ambiente y seguridad y salud laboral basado en estándares internacionales [Tesis de doctorado, Universidad Politécnica de Catalunya]. CORA. Tesis Doctorals en Xarxa. http://hdl.handle.net/10803/48635

Abad, J., Dalmau, I., & Vilajosana, J. (2014). Taxonomic proposal for integration levels of management systems based on empirical evidence and derived corporate benefits. Journal of Cleaner Production, 78, 164-173. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2014.04.084

Almeida, J., Domingues, P., & Sampaio, P. (2014). Different perspectives on management systems integration. Total Quality Management & Business Excellence, 25(3-4), 338-351. https://doi.org/10.1080/14783363.2013.867098

Balderas Martínez, A. (2013). Alimentos procesados. ProMéxico. https://embamex.sre.gob.mx/rusia/images/stories/Comercio/procesadospromexico.pdf

Beckmerhagen, I. A., Berg, H. P., Karapetrovic, S. V., & Willborn, W. O. (2003). Integration of management systems: focus on safety in the nuclear industry. International Journal of Quality and Reliability Management, 20(2), 210-228. https://doi.org/10.1108/02656710310456626

Bernardo, M., Casadesus, M., Karapetrovic, S., & Heras, I. (2009). How integrated are environmental, quality and other standardized management systems? An empirical study. Journal of Cleaner Production, 17(8), 742-750. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2008.11.003

Bernardo, M., Gianni, M., Gotzamani, K., & Simon, A. (2017). Is there a common pattern to integrate multiple management systems? A comparative analysis between organizations in Greece and Spain. Journal of Cleaner Production, 151, 121-133. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2017.03.036

Bernardo, M., Simon, A., Tarí, J. J., & Molina-Azorín, J. F. (2015). Benefits of management systems integration: a literature review. Journal of Cleaner Production, 94, 260-267. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2015.01.075

CIAL Dun & Bradstreet. (2018). Análisis de la industria de alimentos y bebidas México. https://www.cialdnb.com/pdf/economic-analysis/food-and-beverages/MEX_Economic-Analysis_ES.pdf

DataMÉXICO. (s. f.). Industria alimentaria. Subsector (311). Gobierno de México. https://www.economia.gob.mx/datamexico/es/profile/industry/food-manufacturing

DESDElared. (2023, 14 de febrero). La producción manufacturera de Aguascalientes, en los niveles del 2019. https://www.desdelared.com.mx/noticias/2023/01-noticias/0214-la-produccion-manufacturera-de-aguascalientes-en-losniveles-del-2019.html

Douglas, A., & Glen, D. (2000). Integrated management systems in small and medium enterprises. Total Quality Management, 11(4-6), 686-690. https://doi.org/https://doi.org/10.1080/09544120050008075

Esquer-Peralta, J., Velazquez, L., & Munguia, N. (2008). Perceptions of core elements for sustainability management systems (SMS). Management Decision, 46(7), 1027-1038. https://doi.org/10.1108/00251740810890195

Instituto Nacional de Estadística y Geografía. (s. f.-a). Directorio Estadístico Nacional de Unidades Económicas. https://www.inegi.org.mx/app/mapa/denue/default.aspx

Instituto Nacional de Estadística y Geografía. (s. f.-b). Por actividad económica. https://www.inegi.org.mx/temas/pib/

Jørgensen, T., Remmen, A., & Mellado, M. (2006). Integrated management systems - three different levels of integration. Journal of Cleaner Production, 14(8), 713-722. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2005.04.005

Karapetrovic, S. (2003). Musings on integrated management systems. Measuring Business Excellence, 7(1), 4-13. https://doi.org/10.1108/13683040310466681

Macazaga, R., & Ramírez de Arellano, R. (Eds.). (2015). Guía de la industria química / Industria minera. Editorial Cosmos.

Méndez, A. (2020, 1 de junio). Aguascalientes incrementa ventas de la industria manufacturera. Mexico Industry. https://mexicoindustry.com/noticia/-aguascalientes-incrementa-ventas-de-la-industriamanufacturera#:~:text=Derivado%20de%20la%20fabricaci%C3%B3n%20de%20equipo%20de%20transporte%2C%20Aguascalientes%20se,por%20el%20Instituto%20Nacional%20de

Mora-Contreras, R. (2019). Sistemas integrados de gestión de las normas ISO 9001 e ISO 30301 en el contexto notarial colombiano. Estudios Gerenciales, 35(151), 203-218. https://doi.org/10.18046/j.estger.2019.151.3248

Paraschivescu, A., Urban, V., & Bordeianu, G. (2022). Integrated management systems in public administration. Economy Transdiciplinarity Cognition, 25(1), 16-25. https://ezproxy.ulima.edu.pe/login?url=https://www.proquest.com/scholarly-journals/integrated-management-systems-public/docview/2765926945/se-2

Pojasek, R. B. (2006). Is your integrated management system really integrated? Enviromental Quality Management, 16(2). https://doi.org/10.1002/tqem.20124

Rincon-Ballesteros, L., Lannelongue, G., & González-Benito, J. (2019). Implementation of the Brc food safety management system in Latin American countries: motivations and barriers. Food Control, 106. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2019.106715

Salomone, R. (2008). Integrated management systems: experiences in Italian organizations. Journal of Cleaner Production, 16(16), 1786-1806. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2007.12.003

Simon, A., & Douglas, A. (2013). Integrating management systems: does the location matter? International Journal of Quality & Reliability Management, 30(6), 675-689. https://doi.org/10.1108/02656711311325629

Simon, A., Bernardo, M., Karapetrovic, S., & Casadesus, M. (2013). Implementing integrated management systems in chemical firms. Total Quality Management & Business Excellence, 24(3-4), 294-309. https://doi.org/10.1080/14783363.2012.669560

Simon, A., Karapetrovic, S., & Casadesus, M. (2012). Evolution of integrated management systems in Spanish firms. Journal of Cleaner Production, 23(1), 8-19. Ebsco. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2011.10.025

Wilkinson, G., & Dale, B. G. (1999). Integrated management systems: an examination of the concept and theory. TQM Magazine, 11(2), 95-104. https://doi.org/10.1108/09544789910257280

Zeng, S. X., Xie, X. M., Tam, C. M., & Shen, L. Y. (2011). An empirical examination of benefits from implementing integrated management systems (IMS). Total Quality Management & Business Excellence, 22(2), 173-186. https://doi.org/10.1080/14783363.2010.530797

Published

2024-06-13

Issue

Section

Quality and environment

How to Cite

Integration of management systems in food industry companies of Aguascalientes Mexico. (2024). Ingeniería Industrial, 46, 107-128. https://doi.org/10.26439/ing.ind2024.n046.6886