Analysis and improvement proposal for greek yoghurt production in a peruvian company employing Lean tools (5S)
DOI:
https://doi.org/10.26439/ing.ind2023.n44.6234Keywords:
production, milk industry, manufacturing processes, continuous improvement process, Lean manufacturing, yoghurt, PeruAbstract
The purpose of this investigation was to apply the Lean 5S methodology to the Greek yoghurt production process of a Peruvian microenterprise with the aim of analyzing and propose improvements in order to promote a culture of continuous improvement. The methodology comprises the 5 stages of sort, set in order, shine, standardize and sustain. Several engineering tools were applied to this end, such as a process operations diagram, route diagram, time study, VSM and Load/Distance Matrix. The research achieved a reduction in production time, with indicators such as a 40 % reduction in the load-distance matrix, a 36,8 % reduction in travel time, a 64,4 % reduction in preparation time and an improved lead time by 21,52 %. In addition, productivity saw an increase of 65,94 % as well as 15 % higher production efficacy.
Downloads
References
Alcocer Quinteros, P., Paredes Loayza, M., Proaño Molina, P., & Baque Mite, L. (2020, octubre-diciembre). Mejoramiento de la línea de producción de la pequeña empresa lácteos; caso práctico del Cantón Mejía de Ecuador. Journal of business and entrepreneurial studies JBES, 4(3), 103-116 https://sga.uteq.edu.ec/media/evidenciasiv/2021/10/29/evidencia_articulo_202110297129.pdf
Anderson, D., y Bozheva, T. (2019). Kanban maturity model: desarrollando la agilidad organizativa y de negocio en empresas industriales. DYNA Management, 7(1). http://dx.doi.org/10.6036/MN8805
Aranda Gutiérrez, H., de la Fuente Martínez, M. L., Becerra Reza, M. N., Martínez Nevárez, J., Callejas Juárez, N., & Esparza Vela, M. E. (2012). Gestión de la innovación tecnológica (GIT): un ejercicio de autoevaluación en doce microempresas chihuahuenses. Rev. Mex. Agroneg, 30, 849-860. https://doi.org/10.22004/AG.ECON.120466
Arslankaya, S., & Atay, H. (2015). Maintenance management and lean manufacturing practices in a firm which produces dairy products. Procedia, social and behavioral sciences, 207, 214-224. https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2015.10.090
Bernardo, J., & Caldero, J. F. (2000). Investigación cuantitativa; Métodos no experimentales. Aprendo a investigar en educación (77-93). Madrid: RIALP, S. A. ISBN: 84-321-3318-3
Castillo, E. (22 de julio de 2010). 5 problemas de las Pymes para el éxito. CNN Expansión. https://expansion.mx/emprendedores/2010/07/21/ser-exitoso-sin-morir-enel-intento C
Charalampopoulos, D. (2018). Food waste and by-products valorization. En Hanley, B.& Russell, W. (Eds), Food The Vital Ingredient (pp. 207-219). Food and Beverage Consumption and Health.
Cívicos, M. A. & Hernández, M. (2007). Algunas reflexiones y aportaciones en torno a los enfoques teóricos y prácticos de la investigación en trabajo social. Revista Acciones e Investigaciones Sociales, 23, 25-55. ISSN:1132-192X. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2264596
De Steur, H., Wesana, J., Dora, M., Pearce, D. & Gellynck, X. (2016). Applying Value Stream
Mapping to reduce food losses and wastes in supply chains: A systematic review,
Waste Management, 58, 359-368. https://doi.org/10.1016/j.wasman.2016.08.025
European Commission, Directorate-General for Research and Innovation (2016). European
research and innovation for food and nutrition security: FOOD 2030 high level conference: background document. https://data.europa.eu/doi/10.2777/20654
Gamboa Ruíz, L. A., Reyes Rodríguez, M. A., Nieto Villagrán, P. A., & Hurtado Suárez, Y. A. (2015). Implementación del modelo Lean Management en la empresa de lácteos, Hacienda San Mateo [Tesis de grado, Universidad Sergio Arboleda]. Repositorio institucional de la Universidad Sergio Arboleda, Bogotá. https://repository.usergioarboleda.edu.co/handle/11232/1270?show=full
Hernández-Sampieri, R., Fernández-Collado, C. & Baptista-Lucio, P. (2014). Metodología de la Investigación (6.a ed.). https://www.uca.ac.cr/wp-content/uploads/2017/10/Investigacion.pdf
Huertas Soria, M. L. (2019). Propuesta de mejora de procesos utilizando herramientas de lean manufacturing en la línea de producción de yogurt de una empresa láctea de la ciudad de Arequipa [Tesis de licenciatura, Universidad Católica San Pablo]. Repositorio institucional de la Universidad Católica San Pablo. https://repositorio.ucsp.edu.pe/handle/UCSP/16034
Malpartida Gutiérrez, J. N., & Tarmeño Bernuy, L. E. (2020, octubre-diciembre). Implementación de las herramientas del Lean Manufacturing y sus resultados en diferentes empresas. Alpha Centauri, 1(2), 51–59. https://doi.org/10.47422/ac.v1i2.12
Martínez Sánchez, P., Martínez Flores, J., Nuño de la Parra, P., & Cavazos Arroyo, J. (2016). Mejora en el tiempo de atención al paciente en una unidad de urgencias gineco-obstétricas mediante la aplicación de Lean Manufacturing. Revista Lasallista de Investigación, 13(2), 46-56. https://www.redalyc.org/pdf/695/69549127006.pdf
Martínez Zafra, V. (2013). Problemas y soluciones en la implementación del Sistema LEAN en una empresa de un grupo de alimentación. [Tesis de Grado, Universidad Politécnica de Cartagena]. Repositorio Digital de la Universidad Politécnica de Cartagena. http://hdl.handle.net/10317/3457
Meraz Rivera, L. A., Castiblanco Jiménez, I. A., Cruz González, J. P., & Mateo Díaz, N. F. (2021). Diseño de una herramienta guía basada en metodologías de mejora continua aplicable a pymes del sector lácteo en países de América Latina y el Caribe. Ingeniería y Desarrollo 39(1), 86-104. https://doi.org/10.14482/inde.39.1.658.4
Rahman, M. N. A., Khamis, N. K., Zain, R.M., Deros, B. N., & Mahmood, W. H. W. (2010). Implementation of 5S practices in the manufacturing companies: a case study. American Journal of Applied Sciences, 7(8), 1182-1189. https://doi.org/10.3844/ajassp.2010.1182.1189
Rangel-Magdaleno, J. (2018, julio-diciembre). The impact of innovation and finance on the competitiveness of manufacturing SMEs. Small Business International Review, 2(2), 38-53. https://doi.org/10.26784/sbir.v2i2.142
Reis, E. M., Lopes, M. A., Alves Demeu, F., Pascotti Bruhn, F. R., Ribeiro Lima, A. L., de Benedicto, G. C., & Ferreira Pelegrini, D. (2019). Applicability of management tools to the correction of weaknesses in family dairy farms in the Western Amazon. Semina. Ciencias Agrarias, 40(1), 339-352. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n1p339
Silva, N., Perera, C., & Samarasinghe, D. (2011, octubre). Viability of lean manufacturing tools and techniques in the apparel industry in Sri Lanka. Applied Mechanics and Materials, 110(116), 4013-4022. https://doi.org/10.4028/www.scientific.net/AMM.110-116.4013
SIMAG INDUSTRIAL PERÚ S. A. C. (s. f.). Dosificadores de líquidos, granos y polvos. Recuperado el 12 de octubre del 2022, de http://www.simagindustrialperu.com/maquinas-dosificadores/dosificadores-de-liquidos-viscosos-polvosgranulados-granos-peru.html
Vargas Crisóstomo, E. L., & Camero Jiménez, J. W. (2021). Aplicación del Lean Manufacturing (5s y Kaizen) para el incremento de la productividad en el área de producción de adhesivos acuosos de una empresa manufacturera. Industrial Data, 24(2), 249-260. ISSN: 1560-9146. https://doi.org/10.15381/idata.v24i2.19485
Vargas-Hernández, J. G., Muratalla-Bautista, G., & Jiménez Castillo, M. T. (2018). Sistemas de producción competitivos mediante la implementación de la herramienta Lean Manufacturing. Ciencias administrativas, 11, 020. 81-95. https://doi.org/10.24215/23143738e020
Velasco Sánchez J. (2014). Organización de la producción. Distribuciones en planta y mejora de los métodos y los tiempos. Madrid: Ediciones Pirámide. https://www.udocz.com/apuntes/33475/organizacion-de-la-produccion-velasco-sanchez-juan
Viteri Moya, J., Matute Déleg, E., Viteri Sánchez, C., & Rivera Vásquez, N. (2016). Implementation of lean manufacturing in a food enterprise. Enfoque UTE, 7(1), 1 - 12. https://doi.org/10.29019/enfoqueute.v7n1.83
