Production management model to improve productivity in artichoke sanitization by applying standard work and 5s: case of the Agro-industrial sector in Peru

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26439/ciii2024.7785

Keywords:

productivity, agroindustry, lean tools, 5S, standard work

Abstract

The agroindustry has grown significantly in recent years; however, many small and medium-sized enterprises in the sector face low productivity issues, leading to economic losses. For this reason, the objective of this research is to develop a production management model to increase the productivity of a company in the sector to 77 % using Standard Work and 5S tools. The research method was empirical and quantitative, with a quasi-experimental approach, focused on the food sanitization process of the company. For the diagnosis, tools such as process mapping, Value Stream Mapping, time study, control charts, Pareto analysis, and a problem tree were used. The pilot test showed a 7,71 % increase in total productivity; specifically, in the cleaning process, productivity increased to 90,39 %, waste was reduced by 10,19 %, and the average time was reduced by 15,08 %. The conclusions highlight the effectiveness of the proposed model in improving efficiency and productivity in the agro-industrial sector.

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Author Biographies

  • Angela Calderón Morales , Carrera de Ingeniería Industrial Universidad de Lima, Perú

    Bachiller en Ingeniería Industrial por la Universidad de Lima, con especialización en Gestión de Proyectos y Certificaciones en Finanzas Empresariales y Procesos Industriales. Actualmente, se desempeña como gestora junior en el Área de Electrification Service de ABB. Anteriormente, trabajó como analista de tecnología en iVisa, donde optimizó procesos operativos mediante automatización y análisis de datos. Además, ha sido voluntaria en Rotaract, donde lideró proyectos de concientización ambiental.

  • Erla Alejandra Concha Romero, Carrera de Ingeniería Industrial Universidad de Lima, Perú

    Bachiller en Ingeniería Industrial por la Universidad de Lima, con formación en gestión de proyectos. Actualmente, se desempeña como analista en el Área de Proyectos de Pisco Torrentera, donde participa en la planificación, ejecución y seguimiento de iniciativas estratégicas para la optimización de procesos. Anteriormente, trabajó en Yanbal, en el Área de Compras de Productos Terminados, donde gestionó adquisiciones para tres países. Su experiencia abarca la gestión de proyectos, la mejora de procesos y la eficiencia operativa. Además, ha sido voluntaria en Rotaract, donde lideró proyectos de concientización ambiental.

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Published

2025-05-02